Omega-3 Testi

Omega-3’ün hayatımızdaki yeri tartışılmaz

Anne karnındaki bebekten, gençliği korumaya, cilt güzelliğinden kalp krizine önemi, herkes tarafından kabul ediliyor. Ediliyor da, acaba aldığımız omega-3 bizleri yeterince koruyor mu? Stanford Üniversitesi’nden Prof. Dr. Harris ve Münih Üniversitesi’nden Prof. Dr. Von Schacky, bu sorunun cevabını bulmak için omega-3 testini geliştirmiş. Ülkemizde de kullanılan bu test, kandaki omega-3 miktarını ölçmenin yanında, omega-6 ve trans yağlardan, doymuş yağlara kadar 23 çeşit yağ düzeyini ölçüyor.

Omega -3 testi nedir?

• Omega 3, vücut tarafından üretilemeyen ve mutlaka dışarıdan alınması gereken bir yağ asitidir.

• EPA, DHA ve ALA olmak üzere 3 kısımdan oluşur ve sağlık açısından vazgeçilmezdir.

• EPA ve DHA’nın ana kaynağı balıklar ve bazı su ürünleridir. ALA ise kaynağını koyu yeşil yapraklı sebzelerden alır.

• EPA hücre zarı oluşumu için önemlidir.

• DHA kalp ve damar sistemi başta olmak üzere beyin fonksiyonları bağışıklık sistemi, göz gibi pek çok doku ve organın fonksiyonu ve korunması için gereklidir.

Omega-3 testi alyuvar membranlardaki omega-3 yağ asitlerinin seviyesini ölçmektedir.

Omega–3 İndeksi yüksek olan kişilerde kalp hastalıklarından ani ölüm riski çok ciddi oranda azalmaktadır. Bunun yanı sıra omega–3 seviyesinin düşük olması ve hücresel yaşlanma, göz kuruluğu, demans, depresyon, eklem hastalıkları gibi başka sorunlar arasında ilişki olduğunu gösteren kanıtlar artmaktadır. Çoğu insan yediklerinden yeterince omega–3 almamaktadır ve yaş, kilo, cinsiyet, beslenme alışkanlıkları, hayat tarzları, metabolizma ve bağırsaklardaki emilim arasındaki farklar, kişilerin omega– 3 seviyelerinin kesin olarak belirlenmesini imkânsız kılmaktadır. Bu seviyeyi tam olarak belirlemenin tek yolu Omega-3 testidir.
.

Test neden yapılmalıdır?

Omega-3 İndeksiniz çok farklı hastalıkların habercisi olabildiği için bu testin yapılması önemlidir. Omega-3 İndeksinizin sağlıklı kabul edilen aralık içinde olması çok önemlidir.

Omega-3 İndeksinin düşük olması aşağıdaki anlamlara gelebilir;

• Yüksek hücresel yaşlanma hızı ve ölüm riski
• Yüksek akut koroner sendrom riski
• Yüksek “hastanede” ventriküler fibrilasyon riski
• Depresyonun tekrarlanma sıklığının artması

İdeal değerler
Omega-3 indeksi ideal anlamda yüzde 8-11 arasında olmalı. Burada ilginç bir bilgi veriyor Prof. Schacky: “İndeksin yüzde 4’ün altında olması, ani kalp durmasını ileri derecede artırıyor. Bu değeri normal seviyelere yaklaştırmak dahi, riski uzaklaştırıyor.”
“Teste ne gerek var? Bol bol balık yiyelim veya omega-3 kapsülü alalım” düşüncesinde olabilirsiniz. “Burada çok daha önemli başka bir durum var. Acaba vücudunuz aldığı omega-3 ten yararlanabiliyor mu? Fazla miktarda alsanız da, pek çok sebepten dolayı vücudunuz omega-3’ten yaralanamıyor olabilir. Araştırmalarımızda gördük ki, çok fazla sigara içmek, besinler, kilo, bazı hastalıklar, yemeklerin hazırlanış şekilleri gibi faktörler omega-3’ten yeterince yararlanılmasına mani oluyor. Bunu bilmenin tek yolu, omega-3 testi yaptırmak ve çıkan sonuca göre hareket etmek.
Evde de uygulayabilirsiniz
“Peki, omega-3 değerleri yüzde 8-11’in üzerine çıkarsa ne olur?” “İndeks değeri yüzde 15’lere çıktığında kanama riskinde artış olabilir”.
Böyle yüksek değerlerde, ilaveten Aspirin, C ve E vitamini gibi takviyeler de kullanılıyorsa, kanama riskini dikkate almak gerek. Bu test iki türlü uygulanabiliyor, tıbbi kuruluşlarda damardan kan alınarak ya da özel test kitiyle evde parmak ucundan alınan kanla. Bu kan sonra bir merkeze gönderiliyor.
Beslenme ve Diyet Uzmanı Hale TAŞGIN
www.haletasgin.com

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Sevebilirsin...

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir